Garage Storefront Facade

 

The City of Pawtucket, through the Pawtucket Redevelopment Agency (PRA), sought to redesign the storefront facades which line the Main Street level of the downtown municipal parking garage structure. The goal of the redesign was to create a more inviting, pedestrian friendly stretch of storefronts.

For phase one of the project, Thurlow Small provided two conceptual design alternatives with accompanying cost estimation. Phase two will be for the development of construction plans and specifications for public bidding for the chosen design alternative, while phase three consists of construction administration.

The conceptual design of the project addressed the enclosed nature of the existing storefronts by proposing complete demolition of all soft materials, in order to open up the interface between the storefront interiors and the pedestrian space of Main Street. By infilling the individual bays with a large percentage of curtain wall, the product on display within each storefront is able to be seen by pedestrians and slower moving vehicles. A trellis system geometrically integrates the existing and newly proposed structures, while enlivening the spatial corridor of Main Street and providing the municipal parking garage street elevation and new storefront facades with shade.